Hyvin eristetty kryomagma saattaa selittää Cereksen suolaläikät

Kääpiöplaneetta Cereksen valkeat suolakertymät eivät ole saaneet kunnollista selitystä. Uuden tutkimuksen mukaan niiden taustalla voivat olla hyvin eristetyt pinnanalaiset kryomagmasäiliöt.

Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä sijaitsevan Ceres-kääpiöplaneetan suuressa Occator-kraatterissa on erikoisia suolakertymiä.

Näiden ja muiden Cereksestä löydettyjen suolakertymien sijainti kraattereiden keskiosissa viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että synnyn taustalla ovat asteroiditörmäykset.

Niiden seurauksena kehittyy maanalaisia sulan suolaveden täyttämiä kryomagmasäiliöitä, joista vesi pääsee nousemaan pinnalle esimerkiksi halkeamia myöten.

Occatorin suolaläikkä on neljän miljoonan vuoden ikäinen, mutta itse kraatteri on syntynyt 20 miljoonaa vuotta sitten. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, ettei asteroiditörmäyksen aikaansaama kryomagma säilyisi 400 000 vuotta pidempään.

Ikäero suolakertyminen ja iskun ajoituksen välillä herättää kysymyksen, kuinka magma säilyy lähellä pintaa nestemäisenä miljoonia vuosia muutoin geologisesti kuolleessa maailmassa.

Uudessa mallissa kryomagma saa lisäaikaa päivitetyistä Cereksen kuoren kemiaa ja fysiikkaa koskevista tiedoista. Mallin mukaan kuoren ainekset toimivat eristeenä, joka sallii magman säilyvän 10 miljoonaa vuotta.

Tämä ei vielä ihan riitä kuromaan eroa umpeen, mutta tuo Cereksen tutkimusta melko harppauksen eteenpäin. 

Jos kraatterin ja magman ikämääritykset tarkentuvat lähemmäs toisiaan, arvoitus on saattanut ratketa, uskoo Marc Hesse Texasin yliopistosta.

Aiheesta lisää EurekAlert (englanniksi)