Curiosity-mönkijä löysi Marsista todennäköisen meteoriitin

Aavikot ovat tunnetusti hyviä paikkoja etsiä meteoriitteja – myös Marsissa. Curiosity-mönkijä kuvasi äskettäin punaisella planeetalla metallinkiiltoisen murikan, joka on luultavimmin meteoriitti.

Nasa on julkaissut kivestä Marsin raakakuvien sivulla yhden otoksen, joka on napattu 12. tammikuuta. Kuvasta uutisoineen Universe Todayn Bob Kingin mukaan kyseessä on todennäköisesti rauta-nikkelimeteoriitti.

Kivessä näkyy kolme kirkasta kohtaa rivissä. Ne ovat luultavasti seurausta siitä, että mönkijä suhautti kiveä laserilla sen koostumuksen analysoimiseksi, King kertoo.

Jos murikka varmentuu meteoriitiksi, se on jo kolmas Curiosityn punaisella planeetalla löytämä avaruuskivi. Kaikkiaan meteoriitteja on huomattu kahdeksan, kun mukaan lasketaan myös muiden kulkijoiden löydökset.

Kaikki kahdeksan kiveä ovat rautameteoriitteja huolimatta siitä, että 95 prosenttia maapallolla tavatuista avaruuskivistä on kivimeteoriitteja. New Scientist -lehden Leah Cranen mukaan ero voi olla seurausta joko rautameteoriittien nopeasta hajoamisesta Maassa tai kivimeteoriittien erottamisen vaikeudesta Marsissa.

Maapallolta löydettynä meteoriitin kirkas pinta viittaisi sen tippuneen verraten äskettäin taivaalta, King kertoo. Marsin oloissa veden ja hapen aiheuttama eroosio kuitenkin puuttuu, joten kivi on saattanut jököttää paikoillaan pitkään. Kingin mukaan kappaleen kiillotettu olemus vihjaa, että se on ehtinyt saada tuta lukemattomien hiekkamyrskyjen pieksennän punaisella planeetalla.

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)