Väärennetty vieraan sivilisaation viesti ratkaistiin nopeasti

Max Planck -instituutissa työskentelevä René Heller testasi, kuinka tehokkaasti mahdollinen vieras viesti pystyttäisiin purkamaan jos se olisi kaikkien saatavilla.

"Olin olevinani avaruusolento joka pystyi laskemaan ja jolla oli fyysinen ulkoasu. Sitten loin kuvan kotiplaneettajärjestelmästäni koodattuna binäärisesti nollina ja ykkösinä", Heller kertoo.

Hellerin kehittämä viesti rakentui kokonaisuudessaan 2 miljoonasta binäärimerkistä. Osa viestistä koostui avaruusolentojen kuvasta, missä ykköset ja nollat vastasivat valkoisia ja mustia kuvapisteitä.

Viestissä oli myös 757 ensimmäistä alkulukua, jotta viestin saajat ymmärtävät numeroiden olevan olennainen osa sen selvittämistä.

Kolmas viestin osa kertoi kuvitteellisten muukalaisten ominaisuuksista, kuten näiden keskimääräisen pituuden, eliniän ja sijainnin avaruudessa.

Meille tuttujen mittayksiköiden sijaan Heller käytti luonnonvakioita, kuten valonnopeutta ja Planckin vakiota.

"Nämä numerot ovat sellaisia, että jokaisen maailmankaikkaudessa pitäisi pystyä selvittämään ne", Heller selittää.

Heller julkaisi keksityn viestin twitterissä sekä facebookissa ja antoi reilun kuukauden aikaa sen purkamiseen. Lähes 300 vastauksen joukosta 66 sisälsi oikean ratkaisun.

Avaruutta on kuunneltu vuosikymmenien ajan, mutta vielä emme ole havainneet toiselta sivilisaatiolta tulevaa lähetystä. 

"Kuka tietää miten muukalaiset yrittäisivät kommunikoida kanssamme", Heller pohtii. "Mutta tämän kokeen perusteella on selvää, että suuri yleisö voi auttaa viestin purkamisessa, jos joskus uskomme, että olemme saaneet sellaisen."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)