TRAPPIST-1-tähden ympäristöstä etsittiin vieraan sivilisaation signaaleja

Kaksi viikkoa sitten tutkijat kertoivat havainneensa TRAPPIST-1-tähden ympärillä seitsemän maapallon kokoluokan planeettaa. SETI-instituutin tutkijan Seth Shostakin mukaan järjestelmää on jo tutkittu mahdollisten vieraiden radiosignaalien varalta.

”SETI-instituutti käytti viime vuonna ATA-teleskooppiaan tutkiakseen TRAPPIST-1:n ympäristöä. Se skannasi kymmenen miljardia radiokanavaa etsiessään singaalia”, Shostak paljastaa.

Järjestelmän seitsemästä planeetasta jopa kolmen arvellaan olevan mahdollisesti elinkelpoisia. Minkään muun tähden elämänvyöhykkeeltä ei ole vielä löytynyt näin monta kivistä planeettaa. Kaikista nykyisin tunnetuista planeettakunnista TRAPPIST-1 onkin paras paikka etsiä vierasta elämää. Ei siis ihme, että tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita tästä järjestelmästä.

SETI-instituutin haravointi ei ikävä kyllä tuottanut tulosta. Älykkään elämän mahdollisuus ei silti ole vielä poissuljettu vaihtoehto. Vaikka ATA-teleskooppi kykenee havaitsemaan helposti TRAPPIST-1:ltä maapallon suuntaan tarkoituksella lähetetyt pienemmätkin signaalit, se ei pysty huomaamaan esimerkiksi planeetoilta avaruuteen pakenevaa televisio- tai radiolähetystä.

ATA eli Allen Telescope Array on Yhdysvalloissa sijaitseva antenniryhmä, johon kuuluu 42 kappaletta 6,1-metrisiä radioteleskooppeja.

TRAPPIST-1-järjestelmästä lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 3/2017