Raju tulos Mars-luotaimelta - muinaisen meren alueella on toiminut kuumia lähteitä

Naapuriplaneettamme pinnalta on löydetty merkkejä merenpohjalla vaikuttaneista kuumista lähteistä. Löytö lisää toiveita siitä, että myös Marsissa on saattanut olla tai voi edelleen olla elämää.

Punaisella planeetalla on muinoin lainehtinut laaja meri, joka sittemmin on kadonnut kokonaan. Nyt Nasan MRO-luotain on tehneet poikkeuksellisen merkittävän havainnon muinaisen meren alueelta. 

Tulosten perusteella näyttää siltä, että niin sanotut kuumat lähteet pumppasivat aikoinaan mineraalipitoista vettä Marsin meren pohjalla.

Merenalaiset kuumat lähteet ovat saattaneet toimia noin 3,7 miljardia vuotta sitten. Saman aikakauden kuumat lähteet täällä maapallolla ovat olleet jo pitkään ehdokkaina elämän syntypaikaksi.

“Vaikka emme koskaan löytäisi todisteita marsilaisesta elämästä, tämä paikka voi kertoa meille siitä elinympäristöistä, jossa elämä on saattanut alkaa maapallolla", uskoo Paul Niles Nasasta.

Nykykäsityksen mukaan elämä on voinut syntyä molemmilla planeetoilla samaan aikaan tai se on voinut kulkeutua planeetalta toiselle. Mitään varsinaisia todisteita näiden teorioiden puolesta ei ole, mutta tutkijat haluavat pysyä avoimina eri mahdollisuuksille.

Jos elämää on syntynyt Marsissa, se olisi luultavasti paennut pinnan alle merien ja järvien hävittyä.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 8/2017 tai 1/2018