Eksoplaneetoilta voi olla vaikeaa lähteä avaruutta valloittamaan

Rakettien lähettäminen avaruuteen Maasta vaatii paljon resursseja, mutta on silti mahdollista. Toisten aurinkokuntien planeetoilla kehittyneet sivilisaatiot eivät välttämättä onnistuisi pääsemään edes ylös planeetan pinnalta.

Universe Today kertoo Harvardin yliopiston tutkijoiden selvittäneen, kuinka kahdelta elämänvyöhykkeellä sijaitsevalta eksoplaneetalta onnistuisi avaruuden valloitus kemiallisilla raketeilla.

Abraham Loeb otti esimerkikseen maapallon kokoisen Proxima b:n, joka kiertää naapuritähteämme Proxima Kentauria neljän valovuoden päässä.

Proxima Kentaurin massa on vain 12% Auringosta. Toisaalta sen planeetta on niin lähellä tähteään, että avaruuteen laukaistu raketti tarvitsisi Loebin mukaan tähden kiertoradalta pakenemiseen 50% suuremman nopeuden kuin Maasta laukaistava raketti.

Tämä on siinä määrin paljon, että Proxima b:llä oleva sivilisaatio joutuisi toteamaan tähtienväliseen avaruuteen pääsemisen vaikeaksi, Loeb toteaa.

Michael Hippke puolestaan otti malliksi Kepler-20b:n, joka on 950 valovuoden päässä sijaitseva 9,7 Maan massainen supermaapallo.

Nyt jo pelkästään planeetalta avaruuteen nousu olisi työlästä. Pakonopeus Maasta on suurin piirtein 11 km/s, mutta Kepler-20b:ltä nousuun olisi Hippken mukaan saavutettava 27 km/s nopeus. Tämän vuoksi raketin pitäisi käyttää polttoainetta 104 kertaa enemmän Maasta lähtevään nähden. 

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa avaruuden tutkimusmatkailun jäämistä haaveeksi Kepler-20b:n asukkaille.

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)