Astrobiology-lehti: Venuksen pilvien tummilla alueilla voi olla bakteeritason elämää

Tutkijat ovat analysoineet uudestaan vanhoja Venuksesta tehtyjä havaintoja. Tulosten perusteella naapuriplaneetalla saattaisi olla bakteeritason elämää.

Astrobiology-lehdessä julkaistiin eilen tutkimus, joka palaa vanhaan ideaan Venuksen pilvissä elävistä bakteereista. Ensimmäisen kerran asiaa ehdotettiin jo vuonna 1967 ja sen jälkeen idea on noussut esiin säännöllisin väliajoin.

Noin 50 kilometrin korkeudella Venuksen pinnasta sijaitseva pilvikerros on nykykäsityksen mukaan erityisen hyvä paikka mikrobielämälle. Maapallolta mikrobielämää on löydetty ilmakehästä 41 kilometrin korkeudelta, joten korkeuden ei pitäisi olla ongelma elämälle.

Jos Venuksessa on elämää, se on saattanut jo paljastua. Pilvissä on nimittäin tummempia alueita, joiden syntymekanismi on hämärän peitossa.

Koska eräät maapallon bakteerit imevät valoa valoa samalla tavalla kuin nämä tummat alueet, kyse saattaisi olla elämään viittaavasta merkistä. Kaiken lisäksi hiukkaset, jotka muodostavat kyseiset tummemmat alueet, ovat suunnilleen bakteerien kokoisia.

Tummemmilla alueilla on havaittu olevan tavallista enemmän rikkihappoa, joka myös voisi selittyä bakteereilla.

“Tiedämme, että maapallolla elämä voi kukoistaa erittäin happamissa olosuhteissa, syödä hiilidioksidia ja tuottaa rikkihappoa", toteaa Rakesh Mogul Kalifornian Pomonan yliopistosta.

Mogulin mukaan nykytietämyksemme siis tukee ajatusta, että Venuksessa voi olla elämää, ja että se on ehkä jopa jo havaittu. Tällä hetkellä kyse on silti vain siitä, että elämän olemassaolo planeetalla on mahdollista.

“Voidaksemme todella tietää, meidän täytyy mennä sinne ja ottaa näyte pilvistä. Venus voi olla jännittävä uusi luku astrobiologian tutkimuksessa."

(Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehti no 4 tai 5/2018)