Ilmestymispäivä 19.7.2010

40. vuosikerta - 5/2010

Kuva Cern

Kuka pyydystää Higgsin?
Kilpailu Higgsin bosonin löytämisestä käy kuumana Euroopassa, Yhdysvalloissa ja avaruudessa. Cernin LHC on yhä voittajasuosikki, mutta itse bosoni voi tuottaa yllätyksiä.

Kuva Illusia / T+a

Kääpiötähti läpäisee aurinkokunnan ulkoreunan
Noin 1,5 miljoonan vuoden kuluttua aurinkokunta saa järeän vieraan. Toinen tähti tunkeutuu aurinkokunnan ulkorajalle sysäten Oortin pilvin komeettoja radoiltaan.

Kuva Nasa

Muinainen Mars: Lämmin vai kylmä planeetta?
Punaisella planeetalla on ollut meriä ja jokia, mutta ilmakehämalleilla ei ole saatu aikaan perinteisen selityksen vaatimaa kasvihuoneilmiötä. Astrobiologit väittelivät aiheesta huhtikuussa.

Kuva JAXA

IKAROS avasi purjehduskauden
Ihmiskunta on ensimmäistä kertaa onnistunut avaamaan aurinkopurjeen kaukana avaruudessa. Uusi liikkumistapa voi mullistaa luotaimien matkanteon.

Kuva Otto Laosmaa

Taiteilijan näkökulma Aurinkoon
Professori Lauri Anttila on tähtitieteeseen syvällisesti perehtynyt kuvanveistäjä, jonka aurinkokelloista uusin paljastettiin Helsingin Kaivopuistossa kesäkuussa.

Kuva MGM /Warner Home Video

Matka tuntemattomaane
Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu oli ensimmäinen avaruusteknisesti uskottava scifi-elokuva. Mestariteoksesta avautuu neljä rinnakkaista tarinaa piilomerkityksineen.

Kuva Markus Hotakainen

Kosmos kämmenellä
GPS:llä ja asennon- sekä liikkeentunnistuksella varustettu älypuhelin muuntuu taskuplanetaarioksi. Markus Hotakainen perehtyi iPhonen tähtitaivassovelluksiin.

Vakiopalstat

  • Pääkirjoitus
  • Pakina
  • Kysymyksiä & vastauksia
  • Lukijoiden taivaankaari
  • Syvä taivas: Loppukesän parhaat kohteet
  • Taivaalla: Perseidit

Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna

Liity jäseneksi