Vieras tähti todellakin vieraili aurinkokunnassamme 70 000 vuotta sitten

Punaisen kääpiötähden on arveltu kulkeneen aurinkokuntamme ulkolaitojen läpi noin 70 000 vuotta sitten. Nyt tästä tapahtumasta on saatu lisää todisteita.

Eurooppalaiset tutkijat ovat analysoineet 340:n niin kutsutulla hyperbolisella radalla olevan kohteen liikettä. Hyperbolisella radalla oleva aurinkokuntaan saapuva ja täältä poistuva kappale ei koskaan palaa takaisin.  

"Käyttämällä numeerisia simulaatioita olemme laskeneet sijainnit taivaalta, mistä kaikki nämä hyperboliset kohteet näyttävät tulevan", selittää Carlos de la Fuente Marcos Madrid Complutensen yliopistosta.

"Periaatteessa näiden sijaintien pitäisi jakaantua tasaisesti taivaalle, etenkin jos nämä kohteet tulevat Oortin pilvestä. Huomasimme asian olevan kuitenkin varsin toisin."

Tavallista useamman pienkappaleen havaittiin tulevan Kaksosten tähdistön suunnalta. Tutkijoiden mukaan tämä selittyy hyvin Scholzin tähden ohituksella.

"Asia voi olla vain sattumaa, mutta se on epätodennäköistä, sillä sekä paikka että ajankohta sopivat yhteen", De la Fuente Marcos uskoo.

Niin sanottu Scholzin tähti sijaitsee nykyään 20 valovuoden päässä meistä. Vuonna 2015 julkaistun mallinnuksen mukaan vain noin 70 000 vuotta sitten tilanne oli toinen.

Scholzin tähden arvioitiin tuolloin ohittaneen aurinkokunnan niin läheltä, että se taivalsi aurinkokunnan äärimmäisen ulkolaidan muodostavan Oortin pilven läpi.

Oortin pilven arvellaan koostuvan miljoonista komeetoista ja sen ulkoraja on 100 000 kertaa kauempana kuin etäisyys, jolla Maa kiertää Aurinkoa. Scholzin tähti puolestaan on pieni punainen kääpiötähti, jota kiertää vielä pienempi ruskea kääpiö. 

Aiheesta lisää alphagalileo (englanniksi)