Keinotekoiset magneettikentät auttavat pärjäämään avaruudessa

Perjantaina ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä kerrotaan, miten pystymme suojautumaan avaruussäteilyltä. Villeimmissä visioissa esimerkiksi Marsille luotaisiin magneettikenttä sähkövirran avulla.

Eräs pitkien avaruusmatkojen suurimmista riskeistä on miehistön vastaanottama säteily. Tulevaisuuden Mars-lennoilla tai miehitetyssä kuutukikohdassa tarvitaan tehokasta suojaa.

Uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä kerrotaan, miten magneettikentillä voidaan rakentaa suoja avaruussäteilyä vastaan.

Esimerkiksi CERN-tutkimuskeskuksessa on kehitelty suprajohtava suojalaitteisto, jonka luoma magneettikenttä on 3 000 -kertainen Maan magneettikenttään verrattuna.

Avaruusalusten lisäksi samalla tekniikalla voisi suojata myös avaruuteen perustettavia tukikohtia tai kokonaisia taivaankappaleita. Esimerkiksi Marsiin luotava keinotekoinen magnetosfääri vaatisi koko taivaankappaleen kiertävän suprajohtavan kaapelin.

Suprajohtavassa kaapelissa sähkö kulkee ilman vastusta, jolloin virta voidaan kasvattaa hyvin suureksi. Kaapeleita täytyy aktiivisesti jäähdyttää, sillä suprajohtavuutta esiintyy vain hyvin matalissa lämpötiloissa.

Nykytietämyksen perusteella myös ikä tuo suojaa säteilyltä. 

”Olemme nähneet, että lapset ovat alttiimpia säteilystä aiheutuneille syöville kuin aikuiset. Heillä on enemmän jakautuvia soluja ja ne ovat alttiimpia säteilyvaurioille kuin solut, jotka eivät jakaudu”, Tricia Tynan selittää. 

Säteily on yksi syistä, miksi astronautit tekevät ensimmäisen avaruuslentonsa tyypillisesti vasta 35–50 vuoden iässä. 

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 2/2018