Tähden erikoinen käytös paljasti mustan aukon

Tuhansista tähdistä koostuvan pallomaisen tähtijoukon keskellä näyttäisi pesivän musta aukko. Sen antoi ilmi yhden joukon tähden poikkeuksellinen liike. 

Kansainvälinen tutkijatiimi on havainnut pallomaisessa tähtijoukossa kummallisesti liikkuvan tähden. Se heilahtelee edestakaisin satojen tuhansien kilometrien tuntinopeudella 167 päivän jaksossa.

Tutkijoiden mukaan tähteä liikuttelee joukon keskellä oleva musta aukko, jolla on massaa 4,4 kertaa Auringon verran.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun musta aukko todetaan pallomaisesta tähtijoukosta suoraan painovoimavaikutuksen perusteella, sanoo Benjamin Giesers Georg-August-yliopistosta. Aukko on muutoin näkymätön, sillä se ei tällä hetkellä syö ainetta, joka saisi ympäristön loistamaan. 

Pallomaiset tähtijoukot kuuluvat universumin vanhimpiin rakenteisiin. Ne ovat syntyneet galaksien muodostumisen aikaan. Pallomaisten tähtijoukkojen uskotaan tuottaneen aikojen saatossa runsaasti mustia aukkoja, jotka ovat romahtaneet kasaan supernovien ytimistä.

Toisaalta on myös oletettu, että lähes kaikki näistä aukoista sinkoutuvat pian syntymänsä jälkeen ulos tähtijoukoista. Nyt tehty havainto saattaa merkitä suhteellisen pienten mustien aukkojen olevan luultua yleisempiä pallomaisissa tähtijoukoissa.

Havainnot tehtiin Chilessä sijaitsevan VLT-teleskoopin MUSE-laitteella. Se pystyy mittaamaan tuhansien kaukaisien tähtien nopeuksia samanaikaisesti.

Aiheesta lisää ESO