Hubble paljasti Orionin sumusta 20 uutta ruskeaa kääpiötä

Orionin suuresta kaasusumusta on löydetty tähän mennessä suurin tunnettu esiintymä ruskeita kääpiöitä. Nämä tähtien ja planeettojen välikoon löydöt paljastuivat Hubble-avaruusteleskoopilla tehdyssä kartoituksessa.

"Ruskeat kääpiöt ovat niin kylmiä, että niissä syntyy vesihöyryä", kertoo Massimo Robberto avaruusteleskooppi-instituutista. "Veden olemassaolo erottuu näiden tähtiä pienempien kohteiden spektrissä hyvin selkeästi etenkin infrapunassa."

Tutkimuksessa tunnistettiin ensin 1 200 punertavaa tähteä tutkittaviksi. Niitä kiertävät ruskeat kääpiöt sijaitsevat niin lähellä tähtiä, että kiertolaisia on lähes mahdotonta erottaa tavallisilla menetelmillä.

Yhteensä löydettiin 17 ruskeaa kääpiötä kiertämässä punaista kääpiötähteä, yksi ruskeiden kääpiöiden pari sekä yksittäinen ruskea kääpiö, jota kiersi planeetta.

Oheiseen kuvaan on merkitty löydettyjen kohteiden paikkoja värikoodeilla. Tähdet on merkitty keltaisella, ruskeat kääpiöt oranssilla ja planeetat punaisella. Esimerkiksi keltainen ympyrä oranssin ympyrän sisällä kertoo tähteä kiertävästä ruskeasta kääpiöstä. Mukana on myös yksi planeettapari vailla emotähteä.

Ruskeat kääpiöt ovat liian pienimassaisia kappaleita, jotta ne pystyisivät ylläpitämään fuusioreaktiota tähtien lailla. Sen sijaan ne hehkuvat pääosin syntymisessään saamaansa lämpöä.

Orionin sumu eli Messier 42 on hyvin tuttu kohde tähtitaivaan havaitsijoille. Se on taivaan helpoimmin havaittava emissiokaasusumu ja löytyy Orinin tähtikuviosta. 1 350 valovuoden päässä sijaitsevan sumun kooksi on arvioitu noin 12 valovuotta. Massaltaan se on noin 2 000 kertaa Aurinkoa suurempi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)