Meteoriiteista löytyi valikoima elämän aineksia

Kahden meteoriitin suolakiteistä on havaittu ensimmäistä kertaa sekä vettä että monimutkaisia orgaanisia yhdisteitä. Tutkijoiden mukaan löytö vahvistaa elämän synnyn mahdollisuuksia muualla aurinkokunnassa. 

Tutkitut meteoriitit iskeytyivät Maahan vuonna 1989 kierrettyään miljardeja vuosia avaruudessa. Toinen niistä osui Marokkoon ja toinen Yhdysvaltoihin.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet meteoriittien sinisten ja purppuranväristen suolakiteiden koostumusta. He havaitsivat sekä vettä että orgaanisia yhdisteitä, kuten hiilivetyjä ja aminohappoja.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme löytäneet runsaasti orgaanista ainetta nestemäisen veden yhteydessä", sanoo Queenie Chan englantilaisesta Open Universitystä.

Vesi on yksi elämälle välttämättömistä yhdisteistä, samoin kuin aminohapot, joista proteiinit koostuvat. Siksi löytö tuo oman jännittävän lisänsä keskusteluun elämän edellytyksistä muualla aurinkokunnassa. "Kaikki viittaa johtopäätökseen, että elämän synty on mahdollista muualla", Chan sanoo.

Tutkijoiden mukaan meteoriitit vaikuttavat olevan yhteydessä toisiinsa muinaisen törmäyksen kautta. Havainto avaa heidän mukaan uusia näkökulmia, kuinka orgaaninen aines voi kulkeutua kappaleelta toiselle avaruudessa.

Lisäksi löytyi viitteitä, että kiteiden aines olisi alkujaan peräisin Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä kiertävästä Ceres-kääpiöplaneetasta. "Yhdistettynä muuhun aineistoon tulokset tukevat ajatusta, että orgaaninen aines sai alkunsa merimaailmasta varhaisessa aurinkokunnassa, mahdollisesti Cereksessä", sanoo Yoko Kebukawa Jokohaman kansallisesta yliopistosta.

Aiheesta lisää Berkeley Lab (englanniksi)

Cereksestä lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2018