39-metrisen teleskooppipeilin ensimmäiset palaset valettiin

Kaikkien aikojen suurimman näkyvän valon teleskoopin ensimmäiset pääpeilin osat on valettu. Saksan Mainzissa valmistetut peilit ovat keraamista Zerodur-materiaalia ja ensimmäiset yli 900 peilipalasesta.

"Oli ihmeellinen tunne nähdä ensimmäisten peilisegmenttien onnistunut valaminen. Tämä on tärkeä virstanpylväs ELT:lle", kuvailee ELT-teleskoopin optomekaniikasta vastaava Marc Cayrel.

Valamisen jälkeen peilipala-aihiot läpikäyvät viilennys- ja kuumennussarjan, jolla halutaan taata materiaalin kiderakenteen tasaisuus. Tämän jälkeen ne hiotaan muotoonsa, kiillotetaan ja pinnoitetaan.

Peilit valmistava saksalainen SCHOTT-yhtiö tähtää yhden peilipalasen valmistamiseen vuorokaudessa, kunhan tuotanto pääsee käyntiin. Aluksi kuitenkin halutaan varmistaa, että menetelmä toimii.

Käytetty Zerodur on 60-luvulla kehitetty lasikeraaminen materiaali, jolla on erityisen pieni lämpölaajenemiskerroin. Verrattuna kvartsiin kerroin on kaksi kertaluokkaa pienempi. Tämä on avuksi peilin pitämisessä mahdollisimman tarkkaan muodossaan lämpötilavaihteluissa.

ELT:n (Extremely Large Telescope) pääpeili on halkaisijaltaan 39,3 metriä ja sisältää 798 kuusikulmaista palaa. Niiden lisäksi valmistetaan varakappaleiksi 133 peilipalaa lisää.

Teleskooppi sijoitetaan 3 kilometrin korkeuteen Cerro Armazonesin observatorioon Chilessä. Sen ensivalo eli ensimmäiset havainnot saadaan näillä näkymin vuonna 2024.

Aiheesta lisää ESO