Painovoima-aallot voivat paljastaa primitiivisten mustien aukkojen olemassaolon

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan painovoima-aaltojen avulla olisi mahdollista havaita niin sanottuja primitiivisiä mustia aukkoja. Kyseessä olisi ensimmäinen havainto uudenlaisesta kohteesta.

"Mustia aukkoja voi syntyä suurten tähtien romahtaessa tai kuten hiljattain olemme havainneet, kahden neutronitähden yhdistyessä", kertoo Avi Loeb Harvardin yliopistosta.

"Mutta on pohdittu, että mustia aukkoja on saattanut muodostua myös erittäin varhaisessa maailmankaikkeudessa ennen kuin tähtiä oli edes olemassa."

Näitä pian alkuräjähdyksen jälkeen syntyneitä kohteita kutsutaan primitiivisiksi mustiksi aukoiksi. Stephen Hawking kollegoineen ennusti niiden mahdollisen olemassaolon jo 70-luvun alkupuolella, mutta yhtään tällaista kohdetta ei ole silti vielä havaittu.

Eräs syy tähän on se, että primitiivistä mustaa aukkoa on vaikea erottaa perinteisestä mustasta aukosta. Yksi ratkaisu on katsoa kaukoputkilla aikaan, jolloin ensimmäistäkään tähteä ei vielä ehtinyt syntyä.

Tähtitieteen termein tämä tarkoittaa sitä, että tutkijoiden pitäisi löytää musta aukko, jonka punasiirtymä on yli 40. Tämä vastaa aikakautta jolloin maailmankaikkeus oli alle 65 miljoonaa vuotta vanha.

Loebin mukaan tulevat painovoima-aaltomittaukset pystyisivät havaitsemaan näin kaukaisia kohteita ja siten selvittämään onko primitiivisiä mustia aukkoja olemassa.

Aiheesta lisää Brownin yliopisto (englanniksi)