Salamointi synnyttää antimateriaa maapallon ilmakehässä

Antimateria ei olekaan ihan niin harvinaista kuin on uskottu. Japanilaiset tutkijat ovat nimittäin havainneet, että salamat tuottavat positroneja.

Arvostetussa Nature-tiedelehdessä on hiljattain julkaistu tutkimus salamoiden tuottamista gammasäteistä. Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että salamoihin liittyy gammasädepurkauksia, mutta nyt japanilaiset analysoivat niitä entistäkin tarkemmin.

Salamoiden havaittiin tuottavan kolme erillistä gammapurkausta. Ensimmäinen kestää vain millisekunnin.

"Pystyimme sanomaan, että ensimmäinen purkaus tuli salaman iskusta", toteaa Teruaki Enoto Kioton yliopistosta.

Osa syntyneistä gammasäteistä törmäsi ilmakehän typpiatomeihin ja iski neutronihiukkasen ulos niiden ytimestä. Kun vapautuneet neutronit yhdistyivät uudestaan atomeihin, syntyi toinen, muutamia millisekunteja kestävä gammasädepurkaus.

Kolmas gammapurkaus kesti jopa noin minuutin ja oli vaikeampi selittää. Lopulta tutkijat tulivat siihen tulokseen, että tämä purkaus liittyi epävakaiden typpiatomien hajoamiseen.

Hajotessaan typpiatomit vapauttavat elektronien antihiukkasia eli positroneja. Kun nämä törmäävät elektroneihin, tapahtuu niin sanottu annihilaatio eli molempien hiukkasten tuhoutuminen. Tämän uskotaan tuottaneen kolmannessa purkauksessa havaitut gammasäteet.

Enoton mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun antimaterian on osoitettu syntyvän luonnossa varsin tavanomaisissa olosuhteissa.

"Meillä on käsitys, että antimateria on jotain, jota esiintyy vain tieteiskuvitelmissa", Enoto kertoo. "Kuka olisikaan tiennyt, että sitä saattaa olla lentämässä päidemme yläpuolella myrskyisenä päivänä."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)