Vieraskappale aurinkokunnan ulkopuolelta osoittautui todella erikoiseksi

Ensimmäisestä löydetystä aurinkokunnan ulkopuolelta saapuneesta asteroidista on paljastunut erikoisia ominaisuuksia. Tänään julkaistujen havaintojen perusteella se on pitkulainen ja kenties metallipintainen.

"Täydellä varmuudella emme pysty sanomaan paljonkaan. Tiedämme kuitenkin sen tulleen aurinkokunnan ulkopuolelta", selittää Tomas Kohout Helsingin yliopistosta Tähdet ja avaruus -lehdelle.

"Mielestäni outoa on, että näkyvän ja lähi-infrapunan aallonpituuksien välillä kappaleen kirkkaus kaksinkertaistuu. Kokoa ei tunneta, joten emme varmuudella pysty sanomaan, oliko se pieni ja kirkas vai suurempi ja tummempi pinnaltaan."

Lempinimen Oumuamua löytäjiltään saanut kappale on arvioitu noin 400 metrin kokoiseksi, mikäli sen pintaheijastavuus on tavanomainen. Kappale löytyi lokakuussa Pan-STARRS 1 -teleskoopilla ja nousi pian julkisuuteen erikoisen ratansa vuoksi.

Tänään ilmestyneessä Nature-julkaisussa kerrottiin ensi kertaa kappaleen tarkemmista havainnoista, jotka tehtiin ESOn VLT-teleskoopilla.

Valokäyrän perusteella pääteltiin, että kappale on erittäin pitkulainen, kenties kymmenen kertaa paksuuttaan pidempi. Tällaista muotoa ei ole löydetty yhdeltäkään luonnolliselta aurinkokunnan kappaleelta. Asteroidi pyörii akselinsa ympäri 7,3 tunnin välein.

Auringon lähimmän ohituksen aikaan ei myöskään havaittu mitään kappaleesta irtoavaa ainetta. Tämä viittaa pinnan koostuvan hyvin kovasta aineesta. Yhdistettynä punertavaan väritykseen tutkijat päättelevät kappaleen olevan todennäköisesti tiivistä kiveä tai metallia.

Asteroidi etääntyy Auringosta parhaillaan 38 kilometrin sekuntinopeudella. Maapallosta se on nyt noin 200 miljoonan kilometrin päässä.

Kappale ohittaa Jupiterin etäisyyden Auringosta toukokuussa 2018 ja Saturnuksen etäisyyden tammikuussa 2019. Asteroidi liikkuu Pegasuksen tähdistön suuntaan tähtienväliseen avaruuteen.

Aiheesta lisää Nasa ja ESO (englanniksi)