Puolet maailmankaikkeuden tavallisesta aineesta on pysynyt piilossa – nyt se viimein löytyi

Tuore havainto tuplaa maailmankaikkeudessa olevan tunnetun materian määrän. Samalla myös varmistui yksi alkuräjähdysteorian tärkeä ennuste.

Tähtitieteilijät ovat pitkään etsineet niin sanottua pimeää ainetta, joka muodostaa suurimman osan maailmankaikkeuden materiasta. Harvemmat tietävät, että myös tavallisesta aineesta puolet on ollut teillä tuntemattomilla.

Alkuräjähdysteorian mukaan tavallista ainetta – siis protoneita, neutroneita ja elektroneita – olisi nimittäin pitänyt muodostua kaksinkertainen määrä siihen nähden mitä on pystytty havaitsemaan.

Nyt kaksi erillistä tutkimusryhmää on kertonut löytäneensä tämän piilossa olleen tavallisen aineen.

Vallitsevan teorian mukaan galaksien välissä pitäisi olla kaasusta muodostuvia säikeitä, jotka voivat selittää puuttuvan materian. Koska kaasu on niin harvaa ja viileää, teleskoopit eivät ole pystyneet näkemään näitä massiivisia rihmoja.

Nyt tähtitieteilijät onnistuivat kuitenkin viimein todistamaan kaasun olemassaolon. He havaitsivat, miten maailmankaikkeuden alussa muodostuneet kosmisen taustasäteilyn fotonit vuorovaikuttivat galaksien välissä olevan rihmaston kanssa.

"Puuttuvan baryonisen aineen ongelma on nyt ratkaistu", iloitsee Hideki Tanimura ranskalaisesta Avaruusastrofysiikan instituutista.

Aiheesta julkaistut tutkimukset 1 2 (englanniksi)