Juno kuvasi Jupiterin suuren punaisen pilkun

Maanantaina Nasan Juno-luotain teki jälleen Jupiterin lähiohituksen. Tälle kertaa se lensi kaasujättiläisen suuren punaisen pilkun yli ja aluksen ottamia kuvia on nyt saapunut katsottavaksemme.

"Meillä on nyt parhaat kuvat ikinä tästä ikonisesta myrskystä", kertoo Scott Bolton Southwest Research -instituutista. Aluksen napsimat raakakuvat laitettiin eilen tarjolle JunoCam-sivustolle. Yllä on yksi kolmesta "kansalaistieteilijän" viimeistelemästä kuvasta, joita on esitelty Jet Propulsion Laboratoryn sivulla.

Suuri punainen pilkku on valtava myrsky, jolla on läpimittaa 1,3 maapallon verran. Pilkkua on havaittu säännöllisesti vuodesta 1830 lähtien. Ensimmäisiä havaintoja siitä näyttää kuitenkin tehdyn jo 1600-luvun puolivälin jälkeen, mikä tarkoittaa, että myrsky on raivonnut yhtä soittoa jo ainakin 350 vuotta.

Nyt saapuneet kuvat ovat kuitenkin vasta alkupaloja. Samalla kun luotaimen JunoCam otti kuvia, se suuntasi suuren punaiseen pilkkuun myös tiedeinstrumenttien arsenaalinsa, jonka tuloksia on odotettavissa myöhemmin. 

"Meiltä tulee viemään jonkin aikaa analysoida kaikki data  ei pelkästään JunoCamista, mutta myös Junon kahdeksasta tiedeinstrumentista", sanoo Scott Bolton, joka on toinen luotaimen päätutkijoista.

Tutkijat ovat toiveikkaita, että uusi data tulee valaisemaan pilkun olemusta siinä määrin, että myös sen historiasta ja tulevaisuudesta voidaan tehdä arvioita.

Aiheesta lisää Jet Propulsion Laboratory (englanniksi)