Tiiviiden aurinkokuntien planeetoilla ei välttämättä ole kuita

Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa todetaan, että lähelle tähteään ahtaasti pakkautuneiden eksoplaneettojen kyky pitää kuita on heikko. Kuuttomuus puolestaan saattaa heikentää planeetan mahdollisuuksia ylläpitää elämää.

Yksi eksoplaneettatutkimuksen yllätyksistä on ollut viileiden kääpiötähtien ympäriltä löytyneet planeetat, jotka sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan.

Viimeikainen esimerkki tällaisesta on TRAPPIST-1 -systeemi, josta on löytetty peräti seitsemän planeettaa. Kaikki ovat alle puolen Maa–Aurinko-etäisyyden päässä tähdestään ja ainakin kolme on lämpötilaltaan elämälle sopivalla vyöhykkeellä.

Nyt Stephen Kane San Fransiscon yliopistosta selvitti, kuinka tiiviiden aurinkokuntien planeetat kykenevät pitämään itsellään kuita. Tulosten mukaan tällaisissa systeemeissä kuiden mahdolliset vakaat kiertoradat planeettojensa ympäri ovat paljon rajatummat kuin omassa aurinkokunnassamme.

Kun Kane sovelsi tuloksiaan TRAPPIST-1 -systeemiin, kävi ilmi, ettei yhdelläkään planeetoista ole välttämättä kuuta. Tätä puoltavat myös Spitzer-avaruusteleskoopin havainnot, jotka eivät löytäneet TRAPPIST-1:ltä merkkejä kuista. Ainakin yli 300 kilometriä suuremmat kuut olisi pitänyt kyetä erottamaan datasta.

Kuulla tai sen puutteella uskotaan olevan merkitystä planeetan asuttavuuden kannalta. Kuu stabiloi planeetan akselin kallistelun. Tämä estää rajut ilmaston vaihtelut, jotka saattaisivat haitata elämän kehittymistä.

Aiheesta lisää AAS Nova (englanniksi)