Supermassiivisia mustia aukkoja löytyi yllättävästä paikasta

Tutkijat ovat löytäneet kahden kääpiögalaksin keskustasta jättiläismäiset mustat aukot. Havainnon myötä arvio supermassiivisten mustien aukkojen lukumäärästä saattaa tuplaantua.

Näkyvässä maailmankaikkeudessa on ehkä noin 7 biljoonaa kääpiögalaksia. Vuonna 2014 yhdestä niistä löytyi supermassiivinen musta aukko. Nyt havaitut kaksi muuta tapausta todistavat, ettei kyseessä ollut vain yksittäinen poikkeus.

"Nämä ultrakompaktit kääpiöt ovat kooltaan 0,1 prosenttia Linnunradasta. Silti niiden supermassiivinen musta aukko voi olla suurempi kuin mikä löytyy oman galaksimme keskustasta", toteaa Chris Ahn Utahin yliopistosta.

Tutkijat uskovat, että nyt havaitut kohteet eivät ole tavallisia kääpiögalakseja vaan suurempien galaksien jäljelle jääneitä ytimiä. Galaksit ovat ilmeisesti törmäysten myötä kutistuneet ja menettäneet suurimman osan massastaan.

Kutistumisen takia kääpiögalaksin keskustassa sijaitsevan mustan aukon massa voi yltää jopa kuudesosaan koko galaksin massasta. Linnunradan ytimen supermassiivisen mustan aukon massa on vain noin tuhannesosa koko galaksista.

Aiheesta lisää Utahin yliopisto (englanniksi)