Tutkijat kartoittivat elämälle tärkeiden alkuaineiden levinneisyyden galaksissamme

Tähtitieteilijät ovat analysoineet yli 150 000 tähden koostumusta New Mexicossa sijaitsevalla APOGEE-spektrografilla. Tulokset sisältävät tiedot noin kahdestakymmenestä eri alkuaineesta.

Mukana olivat myös niin sanotut CHNOPS-alkuaineet eli hiili, vety, typpi, happi, fosfori ja rikki. Nämä ovat elämän eniten tarvitsemia rakennuspalikoita. Ihmisen massasta jopa 97 prosenttia muodostuu näistä kuudesta alkuaineesta.

"Ensimmäistä kertaa voimme nyt tutkia alkuaineiden jakautumista halki galaksimme", iloitsee Sten Hasselquist New Mexicon osavaltion yliopistosta.

Nasan Kepler-teleskooppi on aiemmin löytänyt planeettoja osalta nyt analysoiduista kohteista. Eilen julkaistu tutkimus keskittyykin 90 aurinkokuntaan, joista on havaittu todisteita kivisistä planeetoista.

Koska eri alkuaineita tuottavat prosessit tapahtuvat aina tietyn tyyppisissä tähdissä ja eri nopeuksilla, nyt esitelty uusi luettelo tähtien ominaisuuksista kertoo paljon galaksimme historiasta ja rakenteesta. Lisäksi se auttaa ymmärtämään ihmisen alkuperän ja tähtitaivaan välistä yhteyttä. Tulosten perusteella elämän tarvitsemia alkuaineita nimittäin muodostui ensin galaksimme sisäosissa ja vasta myöhemmin ulompana.

Aiheesta lisää SDSS (englanniksi)