Uusi SpaceShipTwo-rakettialus liiteli ensimmäistä kertaa

Avaruusturismiyhtiö Virgin Galacticin tulevien lentojen alus, VSS Unity, pääsi lauantaina ensimmäiseen liitokokeeseensa.

SpaceShipTwo-aluksen uusi kappale liiteli omillaan nyt ensi kertaa. Edellinen kappale, VSS Enterprise, tuhoutui onnettomuudessa syksyllä 2014.

Kyseessä oli uuden SpaceShipTwo-aluksen viides lento. Muilla kerroilla alus on ollut koko lennon ajan kiinnitettynä WhiteKnightTwo-suihkukoneen alle. Lauantain lennolla rakettialus oli hieman yli tunnin ajan kiinni emoaluksessaan ja liiteli sen jälkeen kymmenen minuuttia kestäneen oman lentonsa päätteeksi kentälle Mojaven autiomaassa Yhdysvalloissa.

Seuraavana vuorossa ovat aluksen rakettimoottorin käyttökokeet lennoilla ja hypyt asteittain yhä korkeammalle, kunnes päästään avaruuden rajaksi määritellyn sadan kilometrin yläpuolelle. Ei ole tiedossa, miten pian sen jälkeen Virgin Galactic aloittaa turistien lennättämisen. Todennäköisesti turistilennot alkavat aikaisintaan vuoden 2017 lopussa.

Vuoden 2014 turman syynä oli, että apupilotti avasi aluksen siipien lukituksen liian aikaisin kiihdytysvaiheessa. Vaarasta oli raportoitu etukäteen, mutta avaamista kiihdytyksen aikana ei ollut estetty. Apupilotti menehtyi turmassa. Uudessa koneessa lukituksen purkaminen liian aikaisin on estetty sähköisellä mekanismilla.

Aiheesta lisää Virgin Galactic (englanniksi)