Metallilasi voi mullistaa ulkoaurinkokunnan laskeutujaluotaimet

Nasa kehittelee parhaillaan robottitekniikkaa aurinkokunnan ääriolosuhteisiin. Tärkeässä osassa ovat mönkijöiden ja muiden robottiluotainten liikkuvat osat, joiden pitäisi sietää alhaisia lämpötiloja. Ratkaisuksi ehdotetaan metallilasia eli amorfisia metalleja, jotka kestävät kylmää erittäin hyvin.

Kaksi kiinnostavinta kohdetta pinnalle laskeutuville roboteille aurinkokunnan ulko-osissa ovat Jupiterin Europa-kuu ja Saturnuksen Titan-kuu. Europan jääpinnalla -170 celsiusasteessa tai Titanin järvien alueella -180 celsiusasteessa olisi vaikea liikkua nykytekniikalla rakennetuilla mönkijöillä. Näytteiden kerääminen vaatii kuitenkin liikkuvuutta.

"Rattaiden käyttömahdollisuudet matalissa lämpötiloissa jäisillä kuilla, kuten Europalla, saattavat muuttaa kaiken tiedetutkimuksessa", kuvailee R. Peter Dillon Nasan JPL:stä. "Sen ansiosta lämpöä ei tarvitsisi enää ohjata pois tiedeinstrumenteilta rattaiden voitelun lämmittämiseen. Tämä säästäisi kallista akkutehoa."

Amorfisista metalleista tehdyt rattaat toimivat testeissä ilman voitelua jopa -200 celsiusasteen lämpötilassa. Tällaisia rattaita voidaan valmistaa, kun sulaksi lämmitettyä metallia jäähdytetään nopeasti, noin tuhat celsiusastetta sekunnissa. Kun teknologia saadaan toimimaan hyvin, sen pitäisi hyödyttää myös kuluttajamarkkinoita nykyistä halvemmilla robottinivelillä.

Tähän mennessä Titania on tutkittu vain Huygens-laskeutujalla vuonna 2005 muutaman tunnin ajan. Muilla jäisillä kuilla ei ole vierailtu ollenkaan. Kaikki niihin liittyvät havainnot on tehty luotainten ohilentojen yhteydessä, teleskoopeilla Maan pinnalta tai avaruusteleskoopeilla kotiplaneettamme läheltä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)