Nopealla radiopurkauksella havaittiin ensimmäistä kertaa gammahehku

Arvoituksellisista nopeista radiopurkauksista on saatu ensimmäinen gammasädehavainto. Se osoitti tapahtuman huomattavasti odotettua voimakkaammaksi.

Ensimmäinen nopea radiopurkaus (FRB) tunnistettiin vuonna 2007. Tähän mennessä niistä on kertynyt muutama tusina havaintoa. Nyt löydetty gammasäteilykomponentti tuli esiin kolmen vuoden takaisesta tapauksesta kaivelemalla Maata kiertävän Swift-gammateleskoopin dataa. Radiokomponentin tästä purkauksesta, nimeltään FRB 131104, oli havainnut Australiassa sijaitseva Parkes-observatorion teleskooppi.

"Vaikka teoreetikot ovat odottaneetkin FRB-purkausten olevan gammasäteiden säestämiä, gammasäde-emissio jonka näemme FBR 131104:stä on yllättävän pitkä-ikäinen ja kirkas", sanoo Derek Fox Pennsylvanian osavaltion yliopistosta.

Minuuttien kestoinen gammahehku oli miljardeja kertoja radiokomponenttia kirkkaampi. Tämä tarkoittaa, että tapahtuma on huomattavasti energeettisempi kuin aiemmin on uskottu olevan mahdollista.

Nopeiden radiopurkausten gammasäteilyn aiheuttajaksi on ehdotettu magnetareja  – voimakkaasti magnetoituneita neutronitähtiä   ja toisaalta kahden neutronitähden yhdistymistä mustaksi aukoksi. Kummatkin mallit ovat kuitenkin ongelmallisia nyt tehdyn havainnon suhteen.

"Itse asiassa gammasäde-emission energia ja aikaskaala sopii paremmin jonkin tyyppisiin supernoviin, tai joihinkin mustien aukkojen kertymistapahtumiin, joita Swift on nähnyt", Fox sanoo. "Ongelma on, että mikään olemassa oleva malli ei ennusta, että näkisimme nopean radiopurkauksen näissä tapauksissa".

Aiheesta lisää Pennsylvanian osavaltion yliopisto (englanniksi)