Planeetta yhdeksän voi olla syynä siihen, että Aurinko on vinossa

Toistaiseksi vielä löytymätön yhdeksäs planeetta saattaa selittää tutkijoita pitkään hiertäneen arvoituksen: miksi Aurinko on kallellaan planeettojen ratatasoon nähden?

Koska planeetat ja Aurinko ovat muodostuneet aikoinaan samasta kaasu- ja pölypilvestä, niiden ratatasojen pitäisi olla periaatteessa samat. Todellisuudessa ne kuitenkin ovat keskenään kuusi astetta vinossa.

Ongelma on ollut tähtitieteilijöille sen verran haastava pala purtavaksi, että se on tavattu lakaista maton alle. "Se on niin syvään juurtunut mysteeri ja siinä määrin vaikea selittää, että ihmiset eivät vain puhu siitä", sanoo Mike Brown Caltechista.

Nyt Brown kollegoineen ehdottaa, että piilotteleva jättiläisplaneetta aurinkokunnan ulkolaidoilla on syynä kallistukseen. "Koska Planeetta yhdeksän on niin massiivinen ja sen rata on kallellaan suhteessa muihin planeettoihin, aurinkokunnalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin vääntyä pois yhteisestä linjasta", sanoo Elizabeth Bailey, niin ikään Caltechista.

Hypoteettisen planeetan on arvioitu olevan noin kymmenen maapallon massainen ja sen ratatason kallellaan 30 astetta. Suuresta koosta huolimatta planeetan löytäminen on vaikeaa. Kappaleen on laskettu sijaitsevan hyvin etäällä. Kohteelle on arvioitu elliptinen rata, joka voi viedä planeetan esimerkiksi parikymmentä kertaa Neptunusta kauemmaksi Auringosta.

Tutkijatiimin mukaan yhdeksännen planeetan poikkeuksellinen rata saisi aurinkokunnan vaappumaan vuosimiljardien jaksossa. Ottaen huomioon planeetan koon ja sijainnin kuuden asteen kallistus selittyisi täydellisesti, Brown sanoo. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 8/2016 tai 1/2017)

Aiheesta lisää Caltech (englanniksi)