Helsingin Aleksanterinkadulle rakentuu aurinkokuntamalli

Kuinka kaukana maapallo olisi, jos Aurinko olisi halkaisijaltaan vain 30-senttinen? Entä kuinka kauas tällöin on käveltävä, jotta saavuttaa Neptunuksen?

Planeettojen valtavia keskinäisiä etäisyyksiä pääsee tutkimaan konkreettisesti tulevana lauantaina, kun Tähtitieteellinen yhdistys Ursa luo pienoismallin aurinkokunnasta Aleksanterinkadulle Helsinkiin. Aurinko sekä sisimmät aurinkokunnan planeetat tulevat löytymään Ursan lipun alta Kolmen sepän kupeesta, Aleksanterinkadun länsipäästä.

Jos sää sallii, Kolmen sepän patsaalla pääsee myös katsomaan Ursan kaukoputken läpi, mitä todellisen Auringon pinnalla tapahtuu. Tapahtuma järjestetään kello 12-16, ellei sada kaatamalla.

Aleksanterinkadun aurinkokuntamalli on osa valtakunnallista tähtiharrastuspäivää, jota vietetään vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. Päivän tarkoituksena on tehdä tunnetuksi erilaisia mahdollisuuksia harrastaa tähtitiedettä.

Helsingin lisäksi tapahtumia järjestetään muun muassa Jyväskylässä, Kuopiossa, Porissa, Turussa ja Salossa. Tähtiharrastuspäivän tapahtumia voi tutkia Ursan sivuilta.

Aiheesta lisää Ursa