Pikkugalaksiksi luultu kohde paljastui jättimäiseksi

Uusi kartoitus on paljastanut erikoisen piilottelevan suuren galaksin. Meistä 250 miljoonan valovuoden etäisyydellä sijaitsevan UGC 1382:n uskottiin 60-luvulta asti olevan melko pieni elliptinen galaksi, kunnes usealla aallonpituusalueella tehty kartoitus paljasti sen jättikokoiseksi spiraaligalaksiksi.

Linnunrata on noin 100 000 valovuotta halkaisijaltaan, mutta UGC 1382 on jopa 718 000 valovuoden kokoinen. Silti arvion mukaan galaksien massat ovat suunnilleen samat ja ne sisältävät yhtä paljon tähtiä ja kaasua.

"Tällainen harvinainen 'Frankenstein-galaksi' pystyy säilymään, koska se sijaitsee maailmankaikkeuden hiljaisessa pienlähiössä, missä tiheämpien alueiden vilinä ei pääse häiritsemään sitä", kuvailee Mark Seibert Carnegie-instituutista. "Se on niin herkkärakenteinen, että pienikin vetovoima galaksinaapurista voisi aiheuttaa sen hajoamisen."

Tutkijat ovat päätelleet, että UGC 1382:n syntyprosessi oli epätavallinen. Sen ulko-osat muodostuivat ennen keskustaa. Galaksin erikoisuutta verrataan puuhun, jonka pinta olisi vanhempaa kuin sen sisusta. Epätavallisen muodostumisen saattoi aiheuttaa kahden galaksialkion liittyminen yhteen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)