Pulssi paljastaa galaksin iän

Elämänsä loppuvaiheilla tähdet alkavat sykkiä, jolloin niiden kirkkaus voi muuttua voimakkaasti muutaman sadan päivän jaksoissa. Nyt tutkijat ovat nähneet tähtien tuottavan tällä tavalla pulssin kokonaiselle galaksille.

"Tajusimme, että nämä tähdet ovat niin kirkkaita ja niiden pulssi niin voimakas, että sitä on vaikea piilottaa", kertoo Charlie Conroy Harvardin yliopistosta. "Päätimme katsoa jos tähtien sykkeen voi havaita, vaikka emme pystyisi erottamaan niiden valoa niistä lukemattomista muuttumattomista tähdistä, jotka ovat niiden naapurissa."

Tutkijat käyttivät Hubble-teleskoopin ottamia kuvia galaksista M87. Galaksin valo sykki keskimäärin 270 päivän pituisessa jaksossa.

"On kuin ottaisimme galaksin pulssin", Conroy kuvailee.

Löytö tarjoaa uuden tavan mitata galaksien ikiä, sillä pulssin voimakkuus ja nopeus riippuvat siitä, kuinka vanhasta galaksista on kyse. Pulssin perusteella M87 on noin 10 miljardin vuoden ikäinen. Tulos sopii muilla menetelmillä tehtyihin arvioihin.

"Meillä on taipumus ajatella, että galaksit ovat tasaisesti loistavia majakoita taivaalla, mutta todellisuudessa ne kimaltelevat kaikkien niissä olevien sykkivien jättiläistähtien takia", ihastelee Pieter van Dokkum Yalen yliopistosta.

Aiheesta lisää Harvardin yliopisto (englanniksi)