Maailmankaikkeus on saattanut kokea useita kiihtymisiä ja hidastumisia

Uuden tutkimuksen mukaan avaruuden laajenemisnopeus on saattanut hidastua ja kiihtyä useampia kertoja maailmankaikkeuden historian aikana.

Avaruuden on jo pitkään tiedetty laajenevan. Tämän takia kahden avaruuden pisteen välinen etäisyys aina kasvaa ajan kuluessa. Mitä kauempana pisteet ovat toisistaan, sitä nopeammin ne etääntyvät.

Yleisen käsityksen mukaan maailmankaikkeuden laajenemisnopeus hidastui painovoiman takia muutaman ensimmäisen vuosimiljardin ajan. Sen jälkeen aina nykypäivään asti laajenemisnopeus on kasvanut kiihtyvällä vauhdilla pimeän energian työntövoiman vuoksi.

Nyt yhdysvaltalaiset Lawrence Mead ja Harry Ringermacher Southern Mississippin yliopistosta ehdottavat uudenlaista, poikkeavaa mallia.

“Uudet löydöt viittaavat siihen, että universumi on hidastunut ja kiihtynyt ei vain kerran, vaan seitsemän kertaa viimeisen 13,8 miljardin vuoden aikana", Mead selittää.

Yllä olevassa kuvassa ilmiön suuruutta on liioiteltu, mutta ajan myötä pienenevä taajuus on suunnilleen oikein. Kaksikon mukaan tarvitaan lisää havaintoja ennen kuin heidän kehittämänsä malli voidaan osoittaa oikeaksi tai vääräksi.

Aiheesta lisää Southern Mississippin yliopisto (englanniksi)