Meret tekevät kallellaan kiertävistäkin planeetoista asuttavia

MIT:n tutkimus simuloi meren peittämien eksoplaneettojen olosuhteita. Tutkijoiden mukaan meri tasapainottaa jopa täysin kallellaan pyörivän planeetan olosuhteita yllättävän hyvin.

Mikäli planeetan akseli on enemmän kuin 54 astetta kallellaan, saavat sen navat enemmän valoa vuosittain kuin päiväntasaaja. Vertailun vuoksi maapallon pyörimisakseli on 23,5 astetta kallellaan.

Simulaatiossa tutkittiin yhtenä esimerkkinä tilannetta, jossa Maan kokoisen valtameriplaneetan akseli olisi 90 astetta kallellaan.

Globaalin meren lämpötiloja tasoittavan vaikutuksen ansiosta navoilla vallitsisi kesäisin 35-40 asteen lämpötila, mutta talvisin kaamoksen pimeydessäkin peräti 10-15 celsiusastetta. Päiväntasaajalla olisi puolestaan kylmintä, mutta silti läpi vuoden vähintään 2-4 astetta.

Raja-arvona globaalin meren syvyydelle pidettiin vähintään 50 metriä. Kun tämä ehto täyttyi, lämpö planeetalla jakaantui tarpeeksi.

Uhkakuvana vesiplaneetoille on "lumipalloplaneetaksi" jäätyminen. Koska jää heijastaa auringonvaloa ja laskee alueen lämpötilaa, voisi se johtaa koko meriplaneetan jäätiköitymiseen jo muutamassa sadassa vuodessa. Matalissa merissä tämä uhka on suurin.

Vaikka simulaatioissa tutkittiin vain kauttaaltaan veden peittämiä planeettoja, pätevät tulokset melko hyvin myös hieman mantereita omaaville planeetoille.

Aiheesta lisää Astrobiology magazine (englanniksi)