ESA tarjoaa "liftarisatelliiteille" kyydin asteroidille

Euroopan avaruusjärjestö ESA kertoo tarjoavansa mahdollisuuden viedä piensatelliitti asteroidin kiertoradalle. ESAn Asteroid Impact Mission (AIM) -luotain on määrä laukaista matkaan 2020. Kohteena on Maan radan läheisyydessä kiertävä Didymos-asteroidi.

"AIM-luotaimessa on tilaa kuudelle CubeSat-yksikölle", selittää Ian Carnelli ESAsta. "Tämä tarkoittaa, että potentiaalisesti kuusi yhden yksikön CubeSatia voisi päästä mukaan, mutta voi myös olla, että mukaan otetaan kaksi kappaletta kolmen yksikön kokoista CubeSatia."

CubeSatit ovat piensatelliitteja ja niiden yksikkönä toimii 10 senttimetriä sivultaan oleva kuutio. CubeSateja ovat esimerkiksi 1 yksikön kokoinen, nyt jo toimintansa lopettanut Viron ESTCube-1 sekä valmisteilla oleva kolmen yksikön kokoinen suomalainen Aalto-1.

Kyytipaikat mukaan mahtuville "liftarisatelliiteille" jaetaan kilpailussa, jossa arvioidaan ehdotusten tarjoamaa tiedearvoa.

Didymos-asteroidi on 800 metrin kokoinen ja sitä kiertää 170 metrin kokoinen asteroidikuu. Didymos on arvioitu kokoluokassaan helpoimmaksi kohteeksi avaruusluotaimelle. Sen luo on mahdollista päästä pienemmällä polttoaineenkulutuksella kuin mitä pehmeä laskeutuminen Kuun pinnalle vaatii.

ESA ja Nasa aikovat molemmat lähettää omat luotaimensa Didymoksen luo. ESAn AIM asettuu asteroidin kiertoradalle, kun taas Nasan DART-luotaimen on tarkoitus törmätä asteroidikuuhun. Luotainten päätehtävänä on testata asteroidien radan muuttamiseen tarvittavia teknologioita.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)

Video suunnitellusta luotainlennosta