Ensimmäinen eksoplaneetan pilvikartta luotiin avaruusteleskooppien havainnoista

Tutkijat ovat luoneet ensimmäisen pilvikartan planeesta, joka sijaitsee oman aurinkokuntamme ulkopuolella. Kepler-7b-eksoplaneetan pilvikartta luotiin Kepler ja Spitzer -avaruusteleskooppien havaintojen pohjalta.

Tutkimus aiheesta ilmestyy Astrophysical Journal Letters -julkaisussa.

"Havainnoimalla planeettaa avaruusteleskoopeilla yli kolmen vuoden ajan olemme pystyneet luomaan hyvin matalan erotuskyvyn 'kartan' tästä jättiläiskaasuplaneetasta", kuvailee Brice-Olivier Demory MIT:stä. "Emme olettaneet näkevämme valtameriä tai mantereita tällaisessa maailmassa, mutta havaitsimme selkeän heijastavan osion, jonka tulkitsimme pilviksi."

Kepler-7b:n on havaittu heijastavan enemmän valoa kuin suurin osa löydetyistä jättiläisplaneetoista. Vaikuttaa siltä, että planeetan vaaleat pilvet ovat yllättävän stabiileja ja keskittyvät planeetan toiselle reunalle.

Vaaleiden pilvien peittämä reuna heijastaa valoa noin 10-kertaisesti verrattuna vastakkaiseen reunaan. Pilvien koostumusta ei tiedetä tarkasti, mutta tutkijaryhmä pitää todennäköisenä, että ne koostuvat suurimmaksi osaksi silikaateista.

Tutkittu planeetta kiertää emotähtensä ympäri vain 5 päivässä. Se on kooltaan yksi suurimmista tunnetuista eksoplaneetoista, mutta sen keskitiheys on ainoastaan 0,14-kertainen veteen verrattuna. Planeetan pintalämpötila on noin 800-1000 celsiusastetta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)