Historiallinen hiukkaslöytö - pimeän aineen koostumus saattoi ratketa

Pimeää ainetta etsivä kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo tehneensä ensimmäisen havainnon niin kutsutusta WIMP-hiukkasesta. Jos löytö on todellinen, kyseessä on yksi tämän vuosikymmenen tärkeimmistä havainnoista.

Nyky-ymmärryksen mukaan maailmankaikkeuden massaenergiasta noin viisi prosenttia on näkyvää ainetta eli esimerkiksi tähtiä ja kaasua, 27 prosenttia pimeää ainetta ja loput 68 prosenttia pimeää energiaa. Koska pimeä aine on nimensä mukaisesti vältellyt kaikkia havaintoja, tutkijat eivät ole tienneet, mistä se rakentuu. Hyvin raskaat ja heikosti vuorovaikuttavat alkeishiukkaset eli WIMP-hiukkaset ovat kuitenkin olleet teoreetikoiden suosiossa.

Nyt julkaistu havainto tehtiin syvällä maan alla sijaitsevalla CDMS II -laitteistolla Yhdysvalloissa. Lähes absoluuttiseen nollapisteeseen jäähdytetyn germaniumin ja piin avulla etsitään jälkiä pimeän aineen hiukkasista. Tutkijat kuitenkin painottavat, että tarvitaan vielä lisää havaintoja, ennen kuin pimeä aine voidaan julistaa löydetyksi.

"Olemme vain 99,8-prosenttisen varmoja [löydöstä], ja haluamme olla 99,9999-prosenttisen varmoja", toteaa Rupak Mahapatra Teksasin yliopistosta. "Lääketieteessä voi sanoa, että parantaa 99,8 prosenttia tapauksista, ja se on ok. Kuitenkin kun on tehnyt perustavanlaatuisen löydön suurenergiafysiikassa, ei voi olla väärässä." (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 4/2013)

<link http: www.science.tamu.edu articles>Aiheesta lisää Teksasin yliopisto (englanniksi)

<link http: cdms.berkeley.edu cdmsii_si_dm_results.pdf>Julkaistu tutkimus (englanniksi)