Uusi komeetta ohittaa Marsin todella läheltä - erittäin pieni mahdollisuus törmäykseen

Tammikuussa löydetty komeetta C/2013 A1 (Siding Spring) ohittaa Marsin hyvin läheltä ensi vuoden syksyllä. Toistaiseksi komeetan rataa ei vielä tunneta tarkasti.

On olemassa erittäin pieni mahdollisuus myös siihen, että pyrstötähti törmäisi Marsiin. Tällöin se synnyttäisi satoja kilometrejä halkaisijaltaan olevan kraatterin naapurimme pinnalle.

Tämän hetkisten ratatietojen perusteella C/2013 A1 ohittaa Marsin 109 200 kilometrin etäisyydeltä 19. lokakuuta 2014. Ohitusnopeus on huimat 56 kilometriä sekunnissa.

C/2013 A1 on hyperbolisella radalla eli se tulee todennäköisesti ensimmäistä kertaa aurinkokunnan sisäosiin. Komeetta on jo nyt hyvin kirkas ja SpaceObs-sivusto spekuloi sen ytimen olevan jopa hurjat 50 kilometriä halkaisijaltaan.

Pyrstötähti pysyy koko ajan kaukana maapallosta, eikä komeetta siksi ole kovin kirkas Maasta havaittuna. Komeettaharrastaja Seichi Yoshida arvioi pyrstötähden maksimikirkkaudeksi vain noin 7,5 eli sitä ei erottaisi kuin kiikareilla tai kaukoputkella.

Marsin kiertoradalla sekä sen pinnalla olevilta mönkijöiltä on kuitenkin odotettavissa huimia kuvia komeetan ohituksesta. Arvion mukaan pyrstötähden näennäinen kirkkaus Marsin pinnalta nähtynä on -8,5 magnitudia eli suunnilleen sama kuin ohuella kuunsirpillä maanpinnalta nähtynä.

Aiheesta lisää SpaceObs.org (englanniksi)

Komeetta C/2013 A1:n rata JPL:n sivuilla