Toutatis-asteroidi tutkakuvissa. Kuvat Nasa / Goldstone / JPL-Caltech

4,5-kilometrinen Toutatis-asteroidi ohittaa tänään Maan

Suurikokoinen Maan lähiasteroidi, 4179 Toutatis, ohittaa maapallon tänään. Lähimmillään etäisyyttä on 18-kertainen Maa-Kuu-välimatka.

Toutatis on yksi suurimmista Maalle potentiaalisesti vaarallisista kappaleista. Se on pitkulainen kappale, pituudeltaan noin 4,5 kilometriä ja leveydeltään noin 2,4 kilometriä.

Tämä asteroidi kiertää Aurinkoa 0,9-4,1-kertaisella Maa-Aurinko-etäisyydellä. Toutatiksen rata pystytään mallintamaan hyvin seuraavien muutamien vuosisatojen ajalle eikä törmäysuhkaa ole näköpiirissä.

Lähimmän ohituksen aikaan Toutatiksen kirkkaus taivaalla on noin 11 magnitudia eli sen pystyy erottamaan kaukoputkella. Näkyvyyteen vaikuttaa osaltaan asteroidin tummuus, sillä sen pinta heijastaa vain 13 prosenttia siihen osuvasta auringonvalosta.

Toutatista kartoitetaan myös tutkalla lähimmän ohituksen aikaan. Nasan Goldstonen 70-metrisellä tutkalla arvioidaan tarkimpien kuvien erotuskyvyksi vain neljä metriä. Asteroidista on julkaistu jo useita tutkakuvia viimeisen viikon ajalta.

Maanpäällisten havaintojen lisäksi Toutatista tutkii myös Kiinalaisluotain Chang'e 2. Sen on määrä ohittaa Toutatis noin 300 kilometrin etäisyydeltä torstaina ja ottaa siitä kuvia. Vuonna 2010 laukaistu Chang'e 2 tutki ensin Kuuta, mutta kiihdytti sen jälkeen pois Kuun kiertoradalta.

Tietoa Toutatiksesta ja sen kuvaamisesta tutkalla

Tuoreimmat tutkakuvat Toutatiksesta

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto