Huippuharvinainen ilmiö - Venus kulkee ensi viikolla Auringon editse

Varhaisina aamun tunteina 6.6. taivaalla näkyy näytelmä, joka ei tule toistumaan yli sataan vuoteen: Venus kulkee radallaan Auringon editse.

Tapahtuma alkaa Venuksen kiekon koskettaessa Auringon reunaa noin kello 1.05 Suomen aikaa ja päättyy noin kello 7.54. Ylikulku kestääkin liki seitsemän tuntia.

Ilmiö näkyy koko Suomessa, mutta tapahtuman ensihetket voi maassamme havaita vain Sodankylän pohjoispuolella. Etelämpänä Aurinko nousee ylikulun jo alettua.

Historiallinen ylikulku näkyy kokonaisuudessaan arktisilla alueilla sekä Aasian ja Australian itäosissa. Euroopassa Portugali ja Länsi-Espanja jäävät näkyvyysalueen ulkopuolelle.

Ylikulkua voi havainnoida Auringon katseluun tarkoitetun, turvallisen suodattimen läpi. Kun kiikarin tai kaukoputken varustaa tällaisella suotimella, ilmiön pääsee näkemään yksityiskohtaisemmin. (Aiheesta lisää Ursan tiedotteessa).

Venuksen ylikulut ovat yksi harvinaisimmista ennustettavista olevista taivaan tapahtumista. Ylikulkuja on ollut viimeisen tuhannen vuoden aikana vain 15 kertaa. Seuraavan kerran Venuksen ylikulku näkyy maapallolla vasta vuonna 2117 (Venuksen historiallisista ylikuluista lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 4/2012)

Lisätietoa ylikulusta ja sen turvallisesta katselusta (Ursa)