Olympus Mons (vasemmalla) ja Tharsis-tulivuoret (oikealla). Linkistä aukeaa vuorten nimet näyttävä kartta. Kuva Mikko Suominen / Celestia

Marsin tulivuoria luodattiin painovoimamittauksilla

Euroopan avaruusjärjestö ESA on julkaissut Mars Express -luotaimen tekemiä painovoimamittauksia Marsin tulivuorista.

Tulosten mukaan tulivuoret syntyivät hieman eri aikoina ja niiden laavan tiheys vaihteli ajan myötä. Myös planeetan ulkokerrosten paksuudet vaihtelevat alueella.

"Yhdistämällä data tietoihin tulivuorten korkeuksista voimme päätellä, että Arsia Mons on vanhin Tharsis-vuorista, Pavonis Mons nuorempi ja Ascraeus Mons nuorin", kertoo Mikael Beuthe Belgian kuninkaallisesta observatoriosta. "Ascraeus Monsin muodostuessa laavan tiheys väheni myöhemmin, joten tulivuoren ylimmän osan tiheys on muita alhaisempi."

Viiden vuoden aikana kerätty mittausdata perustuu siihen, että lähellä Marsin pintaa olevat massakeskittymät vaikuttavat luotaimen rataan sen käydessä lähellä pintaa.

Pienet muutokset voitiin havaita luotaimen radiosignaalin Doppler-siirtymästä. Mars Express on ellipsiradalla, jolla se käy lähimmillään alle 300 kilometrin korkeudessa planeetan pinnasta.

Punaisen planeetan tulivuorten aktiivikausi oli miljardeja vuosia sitten, mutta vielä satoja miljoonia vuosia sitten arvioidaan laavaa virranneen paikoitellen tulivuorista.

Osa tutkijoista pitää mahdollisena, että Marsissa voi vielä tulevaisuudessakin esiintyä pienimuotoista tulivuoritoimintaa. Sellainen vaatisi planeetan ytimestä kohoavan magmapulssin.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto