70-tonninen avaruuskivi pudotti palasia Kaliforniaan

Sunnuntaina Kaliforniassa näkyi erittäin kirkas tulipallo.

Nasan tutkija Bill Cooke arvioi maapallon ilmakehään iskeytyneen kappaleen olleen läpimitaltaan noin 4 metriä ja painaneen huimat 70 tonnia. Cooken laskujen mukaan törmäys vapautti energiamäärän, joka vastaa suunnilleen neljän tuhannen TNT-räjähdetonnin räjäyttämistä.

"Se on noin neljäsosa Hiroshimaan pudotetun 'Little Boy' -pommin energiasta", Cooke vertaa.

"Useimmat yötaivaalla näkyvät meteorit ovat pienen kiven tai jopa hiekanjyvän kokoisia ja ne näkyvät sekunnin tai kaksi", kertoo Don Yeomans Nasasta. "Päiväsaikaankin suhteellisen helposti erottuvat tulipallot sen sijaan ovat moninkertaisia niihin nähden - mitä tahansa pesäpallon kokoisesta aina tila-autoon."

Yeomansin mukaan tämän kokoluokan törmäyksiä tapahtuu ehkä noin kerran vuodessa. "Mutta suurin osa niistä tapahtuu valtamerien tai asumattomien alueiden yläpuolella, joten sellaisen näkeminen on jotain erityislaatuista."

Ensimmäiset pudonneet meteoriitin palaset on myös onnistuttu jo löytämään. Meteoriittimetsästäjä Robert Ward kertoi keränneensä meteoriitin Kalifornian Colomasta. Wardin mukaan kyseessä on niin sanottu CM-tyyppinen hiilikondriitti.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)