Kuvalinkistä aukeava Nasan animaatio visualisoi valtamerten pintavirtoja vuosien 2005 ja 2007 välillä. Kuvat Nasa / SVS

Nasa koosti maailman merivirroista animaation

Nasa on julkaissut laajan animaation maailman valtamerten pintavirroista. Kesäkuun 2005 ja joulukuun 2007 välillä mitattu data perustuu sekä satelliiteilla että mereltä kerättyihin mittauksiin. Numeerinen malli valtamerten liikkeistä luotiin MIT:ssa.

Tuloksena on merivirtojen esitys elävämmin kuin koskaan aiemmin. Ulkoasultaan pyörteiset meret tuovat mieleen Vincent van Goghin "Tähtikirkas yö" -maalauksen. Animaatio näyttää, miten satojen kilometrien levyiset pyörteet avautuvat välillä osaksi virtoja ja välillä taas sulkevat keskustansa vesimassat erilleen muusta valtamerestä.

Nasan rahoittamassa projektissa luotu ECCO-malli (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean) auttaa hahmottamaan valtamerten roolia maapallon hiilisyklissä sekä lämmön ja aineiden kiertokulkua merissä.

Animaatio on ladattavissa Nasan sivuilta sekä 3-minuuttisena että 20-minuuttisena versiona. Isoimmillaan Full-HD-tarkkuudella animaatiotiedoston koko on 3 gigatavua.

Toisinaan animaation näkyviin tuomat valtamerten pyörrevirtaukset ovat suoraan nähtävissä avaruudesta käsin niissä viihtyvän planktonin ansiosta. Yksi esimerkki sellaisesta on tämä viime vuoden lopulla otettu satelliittikuva, jossa näkyy planktonin värjäämä 150 kilometriä leveä pyörre Afrikan eteläpuolella.

Animaatio YouTubessa

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

 

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto