Taiteilijan näkemys tähtijärjestelmästä HD 10180. Kuva ESO / L. Calçada

Historiallinen löytö suomalaistutkijalta - ensimmäinen 9 planeetan järjestelmä

Avaruudesta on löytynyt ensimmäinen 9 planeetan järjestelmä. Löytö on historiallinen, sillä kyseessä on ensimmäinen planeettakunta, jossa on enemmän planeettoja kuin omassa aurinkokunnassamme.

Kohteet kiertävät 130 valovuoden etäisyydellä sijaitsevaa tähteä, joka tunnetaan koodilla HD 10180.

Kaksi uusinta planeettaa järjestelmästä löysi Hertfordshiren yliopistossa työskentelevä suomalainen tutkija Mikko Tuomi. Aiemmin HD 10180 -tähdellä oltiin havaittu 6 planeettaa ja yksi epävarma.

Tuomen kehittämä säteisnopeusmenetelmän data-analyysi vahvistaa aiemmat havainnot ja osoittaa kahden aiemmin tuntemattoman planeetan olemassaoloa.

Tulokset perustuvat Euroopan eteläisen observatorion La Sillan 3,6-metrisen kaukoputken spektrografin havaintoihin ja tutkimus julkaistaan Astronomy and Astrophysics -lehdessä.

Aiemmin tunnetuista planeetoista pienin on massaltaan 1,4 Maan massaa. Muista planeetoista viisi on massoiltaan 12-25-kertaisia Maahan nähden eli ne ovat Neptunuksen ja Uranuksen kokoluokkaa. Ulommaisena planeettakunnassa on Saturnuksen kokoluokan (65 Maan massaa) planeetta.

Tuomen löytämät planeetat ovat massoiltaan 1,9 ja 5,1-kertaiset Maahan nähden. Ne kiertävät hyvin lähellä emotähteään vain 10 ja 68 vuorokauden kiertoajoilla. Niiden pintalämpötila on aivan liian suuri nestemäisen veden esiintymiselle.

Tähti HD 10180 on Auringon tapaan keltainen G-spektriluokan tähti. Sen eksoplaneetoista seitsemän kiertää alle 0,5 Maa-Aurinko-etäisyyden päässä tähdestä ja etäisemmät kaasuplaneetat 1,4 ja 3,5 Maa-Aurinko-etäisyyden päässä. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 4 tai 5/2012)

Aiheesta lisää Discovery News (englanniksi)

Tutkimus aiheesta (PDF)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto