Torstai-illan tulipallosta löytyi valokuva - putoamisalue Kuopion kaakkoispuolella

[Päivitetty klo 17.33] Torstai-iltana klo 20.28 Suomen yllä nähtiin kirkas tulipallo. Ursaan saapui tuoreeltaan ilmiöstä useita kymmeniä havaintoja.

Ursan tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen käsitteli havainnot. "Kappaleen alkuperäinen massa ennen ilmakehään osumista oli muutamia kiloja", Lyytinen arvioi.

Kohde lensi verraten nopealla noin 30 km/s vauhdilla. "Koska tuli se tuli kovalla vauhdilla, suurin osa paloi ilmakehässä", Lyytinen kertoo. "Vain pieniä murusia selvisi maanpinnalle asti."

Kaikki eilen läpikäydyt kamera-asemat olivat pilvien alla, mutta tänään Mikkelin asemalta löytyi ensimmäinen valokuva tulipallosta. Kohteen onnistuivat kuvaamaan automaattikamerallaan Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne.

Tulipallo oli saapunut itäkoillisesta ja lentänyt valoisana ilmakehässä Kuopion itäpuolella. Se oli syttynyt 102 kilometrin korkeudella ja sammui noin 30-40 kilometrin korkeudella.

Vain muutamien kymmenien grammojen meteoriitinsirut päätyivät noin parikymmentä kilometriä Kuopion kaakkoispuolelle. Käytännössä ne ovat liian pieniä etsittäväksi.

Sattumalta eilen illalla järjestettiin Suomen ilmatilassa myös Ilmavoimien harjoituksia, joissa käytettiin soihtuja. Osa Ursaan saapuneista havainnoista kuvaili näitä.

Havaintoja tulipallosta voi lähettää Ursan Taivaanvahtiin internet-lomakkeella

Ilmiön havaintopaikat Suomen kartalla