Tähtinaapurustostamme löytyi kaksi kiviplaneettaa

Läheisestä tähtijärjestelmästä on havaittu kaksi niin kutsuttua supermaapalloa. Niiden arvioidaan tulevaisuudessa olevan mainioita kohteita maankaltaisten planeettojen kaasukehien tutkimuksessa.

Vain 33 valovuoden päästä maapallolta on paljastunut kaksi kivistä planeettaa. Ne kiertävät pientä punaista kääpiötähteä HD 260655, jolla on massaa vain kymmenesosa Aurinkoon verrattuna.

Havaitut kohteet ovat supermaapalloja, sillä ne ovat halkaisijaltaan hieman kotiplaneettaamme suurempia ja noin 2–3 kertaa maapallon massaisia. Löytö tehtiin Nasan TESS-teleskoopilla.

Tarkastellut planeetat voisivat kokonsa puolesta olla elinkelpoisia. Molemmat kohteet sijaitsevat kuitenkin niin lähellä emotähteään, että ne ovat aivan liian kuumia ylläpitääkseen elämää. Ne ovat silti mainioita kohteita erilaisten kiviplaneettojen luonteenpiirteiden selvittämiseen.

"Emotähden kirkkauden takia molemmat järjestelmän planeetat ovat parhaimpien kohteiden joukossa, kun haluamme tutkia planeettojen kaasukehiä", uskoo Michelle Kunimoto MIT-instituutista.

Tällä hetkellä tunnetaan vasta reilut 800 useamman planeetan järjestelmää. Koska kiviplaneetat – ja etenkin läheiset kiviplaneetat – ovat harvinaisia tässä joukossa, havaittu järjestelmä on erittäin arvokas tutkimuskohde.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)