Kansainvälinen avaruusasema vaakalaudalla - Ukrainan sota vaikuttaa kiertoradallakin

Jännitteet ovat olleet kovat sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Nyt pohditaan vakavasti, mitä tämä tarkoittaa avaruusyhteistyölle ja etenkin Kansainväliselle avaruusasemalle.

Kansainvälinen avaruusasema ISS on rakennettu siten, ettei se käytännössä pysty operoimaan ilman sen venäläisiä osia.

"Joten jos tosiaan sanomme että yhteistyö on ohi, joutuisimme pitkälti ymmärtämään, että myös ISS on loppunut. Ja en usko, että kumpikaan maa haluaa sitä", toteaa David Burbach Yhdysvaltojen Naval War Collegesta. 

Sekä Yhdysvaltojen avaruusjärjestö Nasa että Venäjän Roscosmos ovatkin hiljattain ilmoittaneet, että maiden välinen yhteistyö avaruudessa jatkuu normaaliin tapaan.

Venäjän hyökkäyssodan eteneminen Ukrainassa tekee tilanteesta kuitenkin koko ajan epävarmemman.

Jo viime vuonna Venäjä uhkasi erota ISS-yhteistyöstä Yhdysvaltojen pakotteiden takia. Nyt presidentti Joe Bidenin mukaan Yhdysvaltojen entistä vakavammat pakotteet tulevat vaikuttamaan myös Venäjän avaruusohjelmaan ja heikentämään sitä.

Venäjän avaruusjärjestön Roscosmosin johtaja Dmitry Rogozin kommentoi jyrkkäsanaisesti Yhdysvaltojen tiukempaa linjaa. "Haluatko tuhota yhteistyömme Kansainvälisellä avaruusasemalla", Rogozin kirjotti twitterissä.

"Jos estät yhteistyön kanssamme, kuka pelastaa Kansainvälisen avaruusaseman hallitsemattoman putoamisen Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan? On myös optio pudottaa 500-tonnin rakennelma Intiaan ja Kiinaan. Haluatko uhata heitä sellaisella mahdollisuudella. Asema ei lennä Venäjän yli, joten kaikki riskit ovat teidän. Oletteko valmiita niihin."

Viimeksi mainittu väite on hämmästyttävä. Rogozin varmastikin on perillä siitä, että ISS lentää myös Venäjän yli. Juuri tämä mahdollistaa aseman kosmonauttien yhteydenpidon itänaapurin lennonjohdon kanssa. 

Myös esimerkiksi Britannian pääministeri Boris Johnson on ottanut kantaa tieteelliseen yhteistyöhön Venäjän kanssa. "Tähän asti olen laajasti kannattanut taiteellisen ja tieteellisen yhteistyön jatkamista, mutta nykytilanteessa on vaikea nähdä, miten edes ne voivat jatkua tavalliseen tapaan."

Aiempi uutinen Kansainvälisen avaruusaseman tulevaisuudesta