Uusi kartoitus sisältää enemmän galakseja kuin edelliset yhteensä

Pimeän energian tutkimiseen tarkoitettu instrumentti on mitannut 7,5 miljoonan galaksin punasiirtymät. Niiden avulla on koostettu laajin ja yksityiskohtaisin 3D-kartta univesumista.

Kartta perustuu Dark Energy Spectroscopic Instument (DESI) -laitteen havaintoihin. Se on asennettu 4-metriseen Mayall-teleskooppiin Kitt Peakin observatoriossa.

Instrumentti jatkaa kartoitusta noin miljoonan galaksin kuukausivauhdilla. Jo nyt galaksien määrä on suurempi kuin kaikissa edellisissä 3D-kartoituksissa yhteensä.

"Kartassa on paljon kauneutta", sanoo Julien Guy. "Galaksien jakaumassa näkyy laajoja kasaantumia, rihmoja ja onkaloita. Ne ovat maailmankaikkeuden suurimpia rakenteita."

Kartoituksesta saa käsityksen myös animaation avulla. Siinä esitellään pieni kaistale kerroskuvauksen avulla laidasta laitaan.

Julkaistu kuvapari puolestaan vertaa kattavuuden eroa aiempaan SDSS-galaksikartoitukseen. Tavoitteena on koota spektrihavainnot erottuvista galakseista noin kolmasosalta koko taivaasta.

Kauimmaiset mitatuista galakseista ovat noin 10 miljardin valovuoden etäisyydellä. Vuoden 2026 loppuun mennessä odotetaan mittaustuloksia 35 miljoonasta galaksista.

Tutkijoita kiinnostavat galaksijoukkojen rakenteet, sillä ne antavat tietoa pienistä tiheysvaihteluista varhaisessa kaikkeudessa. Samalla ne kertovat universumin laajenemisen historiasta.

Koko taivasta ei pystytä kartoittamaan, sillä Linnunradan pöly estää havaintoja etenkin galaksimme ratatason paikkeilla. Tästä johtuvat kuvassa olevat "tyhjät" sektorit.