Näin astronautti arvostelee avaruuselokuvien realistisuutta – kunniansa kuulevat esimerkiksi Gravity ja Interstellar

Avaruudessa tapahtuvat elokuvakohtaukset vaihtelevat paljon näyttävyydeltään ja todenmukaisuudeltaan. Viime viikolla julkaistulla Business Insiderin videolla entinen Nasan astronautti Garrett Reisman arvioi kohtausten realistisuutta.

"Pidin tästä elokuvasta huolimatta siitä, että elokuvan tiede on täysin väärin", kommentoi Reisman vuonna 2013 ensi-iltansa saanutta Gravity-elokuvaa.

Hän taustoittaa haastattelussa useita elokuvakohtauksia omien kokemustensa valossa huumoria unohtamatta. Gravityyn liittyen hän painottaa avaruusromua todellisena ongelmana, vaikka se ei käyttäydykään samalla tavalla kuin elokuvassa esitetään.

"Ollessani avaruusasemalla kuulin avaruusromun osuvan asemaan useita kertoja", Reisman paljastaa.

Parhaan arvostelun Reismanilta saa Apollo 13 -elokuvan kohtaus, jossa ratkotaan alukseen kertyvän hiilidioksidin poistamista. Toiseksi realistisimpana arvostelluista kohtauksista Reisman pitää 2001 – Avaruusseikkailun avaruusaseman lähestymistä.

Yksin Marsissa -elokuvaa hän pitää muuten hyvin todenmukaisena, mutta avaruuspuvun paineen pois päästäminen liikkumiseksi paikasta toiseen ei toimisi tositilanteessa.

Arvostelun kohteena ovat myös esimerkiksi Interstellar, Guardians of the Galaxy, Total Recall, Spaceballs ja Star Trek.

Garrett Reisman lensi avaruuteen kahdesti, vuosina 2008 ja 2010. Nykyään hän työskentelee SpaceX-yhtiön miehitettyjen lentojen valmistelun parissa ja toimii professorina Etelä-Kalifornian yliopistossa.

Reismanin elokuvakommenttivideo YouTubessa