Koolla on merkitystä, kun kyse on galaksien pyörimisestä

Galaksien pyörimissuunta näyttää yllättäen olevan riippuvainen näiden massasta. Tulos perustuu yli tuhannen galaksin otokseen.

Tutkimusryhmä analysoi 1 418 galaksin pyörimissuuntaa. Hämmentävä huomio oli, että pienten galaksien pyörimisakselit osoittavat usein eri suuntaan kuin suurten galaksien.

Pyörimissuuntaa verrattiin suhteessa galaksia lähimpänä olevaan niin kutsuttuun kosmiseen säikeiseen.

Kosmisilla säikeillä tarkoitetaan valtavia galakseista, kaasusta ja pimeästä aineesta muodostuneita rihmamaisia rakenteita. Ne voivat olla jopa 500 miljoonaa valovuotta pitkiä ja 20 miljoonaa valovuotta leveitä. Vertailun vuoksi oma galaksimme on läpimitaltaan vain noin 200 000 valovuotta.

"On merkittävää huomata, että kosmiset säikeet ovat pitkälti galaktisen muuttoliikkeen valtateitä useiden galaksien kohdatessa ja yhdistyessä matkan varrella", toteaa Charlotte Welker McMasterin yliopistosta.

Welkerin mukaan juuri ohitukset saattavatkin olla syynä siihen, miksi galaksin massalla ja pyörimisakselin suunnalla on yhteys keskenään.

“Kuvittele luistelevasi ystäväsi perässä ja lähestyväsi tätä. Jos tartut ystävääsi kädestä kiinni samalla kun edelleen liikut nopeammin, alatte molemmat pyöriä pystysuoran akselin ympäri."

"Jos kuitenkin pieni kissa - paljon kevyempi pala ainetta - juoksee ystäväsi perässä ja hyppää hänen päälle he eivät ala pyöriä. Tarvittaisiin useita samaan aikaan päälle hyppiviä kissoja, jotta hänen liikkeensä muuttuisi pyöriväksi."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)