Kiina lähettää Chang'e-5-luotaimen Kuuhun vuonna 2020

Pitkä marssi 5 -raketin on määrä lähettää Chang'e-5-luotain Kuuhun. Kiinalaisten tavoitteena on tuoda kaksi kiloa kuunäytteitä takaisin maapallolle.

Kiina aikoo ensi vuonna laukaista Chang'e-5-luotaimen kohti Kuuta. Luotaimen on tarkoitus kerätä kaksi kiloa kuunäytteitä ja tuoda ne tutkittavaksi Maahan.

Chang'e-5 koostuu kiertorataluotaimesta, laskeutujasta, nousijasta ja paluualuksesta. Kiinalaisten haasteena tulee olemaan etenkin Kuun pinnalta nousu sekä kerättyjen näytteiden kotiuttaminen.

Luotain lähetetään avaruuteen Kiinan suurimmalla kantoraketilla, Pitkä marssi 5:llä. Kyseessä on suhteellisen uusi raketti, sillä se teki ensimmäisen lentonsa avaruuteen vasta kolme vuotta sitten.

Vuonna 2017 laukaistu toinen Pitkä marssi 5 -raketti ei ollut yhtä onnekas, vaan se meni epäkuntoon pian laukaisunsa jälkeen. Kiina on käyttänyt yli kaksi vuotta vian selvittämiseen.

Nyt kolmas Pitkä marssi 5 -raketti on pian valmis lähetettäväksi matkaan.

Kiinan edellinen kuulaskeutuja, tammikuussa kiertolaisemme pinnalle laskeutunut Chang'e-4 ja sen Yutu 2 -mönkijä olivat molemmat menestyksekkäitä.

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)