Suunnitteilla lentovideo Titan-kuusta – ”On tosi helppoa vaipua kuvitelmiin, joissa lentää tutkimattoman maaston yläpuolella"

Kesällä Nasa julkisti päätöksen toteuttaa Dragonfly-kopteri, jonka kohteena on Saturnuksen suurin kuu Titan. Tänään ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä aluksen järjestelmäinsinööri Doug Adams kertoo, miten historiallinen lentoluotain rakentuu ja millainen löytöretki sille on luvassa.

”On tosi helppoa vaipua kuvitelmiin, joissa lentää tutkimattoman maaston yläpuolella. Uskon, että kuvat Titanista tulevat olemaan henkeäsalpaavia”, sanoo Doug Adams Johns Hopkinsin yliopistosta.

”Mikäli pystymme lähettämään navigointikameran kuvia lennon ajalta, voimme tehdä niistä lentoanimaation. Se olisi sensaatiomaista.”

Titaniin lähetttävän kopterin laskeutumisalueeksi on valittu lähellä kuun päiväntasaajaa sijaitsevat Shangri-Lan dyynikentät. Dyynit ovat noin 150 metriä korkeita, mutta loivia.

Dyynimeren jälkeen Dragonfly-luotain suuntaa noin 80 kilometrin kokoiselle törmäyskraatterille nimeltä Selk. Sieltä etsitään todisteita vesijään esiintymisestä Titanissa.

”Pystymme nauhoittamaan äänisignaaleja, joten pääsemme myös kuulemaan, millaista Titanin pinnalla on. Muistuttaako äänimaailma alppituulia ikivihreässä maisemassa? Emme tiedä, ennen kuin pääsemme sinne, mutta maltan tuskin odottaa”, Adams unelmoi.

Artikkeli Dragonfly-luotaimesta julkaistiin tänään ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/2019