Sulat kiviplaneetat ovat helpoiten tutkittavissa

Maapallo olisi noin viisi prosenttia kookkaampi, jos se olisi kokonaan sula. Bernin yliopiston tutkijat päätyivät tähän tulokseen mallintaessaan kiinteiden ja kokonaan sulien kiviplaneettojen ominaisuuksia.

Maapallon kokoiset kiviplaneetat ovat suhteellisen pieniä kappaleita. Siksi niitä on vaikea havaita ja analysoida. Tähtitieteilijät ovatkin pohtineet, missä olosuhteissa pieni kiviplaneetta olisi helpoiten tutkittavissa.

"Kuuma, sula ja todennäköisesti suuren kaasukehän omaava kiviplaneetta täyttää kaikki ehdot", toteaa Dan Bower Bernin yliopistosta.

Tämän tyyppisestä planeetasta saisi siis helpommin yksityiskohtaista tietoa kuin vastaavan massaisesta kiinteästä kohteesta.

"Et haluaisi lomalle tällaiselle planeetalle, mutta ne ovat tärkeitä tutkimuskohteita, sillä useat elleivät kaikki kiviplaneetat aloittavat elämänsä sulina möykkyinä. Silti lopulta joistain voi tulla Maan tapaan elinkelpoisia."

Koska kuuma kiviaines vie suuremman tilan, maapallon halkaisija olisi noin viisi prosenttia suurempi, jos planeettamme olisi kokonaan sula. Näin suuren eron pitäisi myös olla havaittavissa muiden tähtien planeetoista esimerkiksi pian avaruuteen lähetettävällä CHEOPS-teleskoopilla.

Aiheesta lisää Bernin yliopisto (englanniksi)